2014. feb 04.

A negatív kampányról

írta: Bonyolító
A negatív kampányról

Nálam sokkal okosabb szakértők -  nem véletlenül vagyunk mi a szakértők országa- megállapították, -én pedig nem vitatom - hogy bizony a negatív kampány sokkal hatásosabb, mint a nem negatív kampány. Szándékosan nem írok pozitív kampányról, mivel ilyen kis hazánkban, mint olyan nem ismeretes. Itt általában csak a vérképben található néhány plusz, de annak sem tudunk örülni.

Képtelenek vagyunk pozitívan hozzáállni a kérdésekhez, de ha jól belegondolok, itt sem a hozzáállással, hanem a kérdésekkel van a gond. Mert ugyebár, ha valaki esetleg pozitív, kevésbé kellemetlen kérdést tenne fel, akkor bizony kedvező választ is kaphatna. Nem könnyű manapság ilyen kérdésekkel, felvetésekkel előrukkolni. Borúlátó nemzetünk csak a hiányosságokat veszi észre és ezt is szomjazza. Mikor, kibe és mekkorát lehet rúgni. Holott, ha jól belegondolunk, politikusaink mindent megtesznek, hogy a legjobb legyen nekünk, hogy jobban éljünk, mint ... éve (az évek száma szabadon kitölthető). Éjjel sem alszanak, hogy mindent sikerüljön mihamarabb törvényekbe foglalni. Igaz, ezt úgy is megtehetnék, hogy folyamatosan üléseznek és nem hébe-hóba, de a végeredmény úgyis ugyanaz. Mi, a megátalkodott állampolgárok ugyanis arra fogunk törekedni, hogy játsszuk ki a már megszövegezett és a meg sem fogant rendelkezéseket.
Akkor meg minek az átgondoltság, az alaposság, hiszen az élet rövid, a sör meg meleg.
Ilyen attitűddel nem is lehet a kampány más, csak negatív. Pedig a pozitív eredmények magukért beszélnek. Itt van például a …, vagy nem is, inkább a …, na nézd már, most hirtelen semmi konkrétum nem ugrik be. De biztos van, csak most nem. Tetszik tudni, hogyan is van ez...?!
Vagy nem tetszenek tudni? Na, az hogyan lehetséges? Ebben az országban? A szakértők országában? Ki van zárva, izé, akarom mondani az elvi lehetősége nincs kizárva, de mégis. Mert ugye csak a szépre emlékezem. Negatívnak lenni bizony nem szabad.
A pozitív kampány kifejezetten káros is lehet. Eleve sokkal több papír kell hozzá és sokkal több szövegírót kell foglalkoztatni hozzá, hogy azt a tömérdek sületlenséget (a hazugság szót nem mertem leírni) összeszedjék, megszövegezzék, majd kinyomtassák (most jó lenni nyomdásznak).  
A pozitív kampánynál elvárható a bizonyítás is, mert ugye sokkal könnyebb azt mondani, hogy ezt vagy azt nem csinált meg politikai ellenfelünk, mint azt, hogy felépítettük a második Zikkuratot, vagy Szemiramisz függőkertjei. Ilyen kőhiányban (megint negatív) ezek természetesen nem kivitelezhetőek. Így nem is szabad, lehet felróni annak, akinek ezt megteremteni kötelessége lett volna. Mennyivel egyszerűbb azt számolgatni, hogy mennyi bűnt, vagy mulasztást követett el politikai ellenlábasunk, mint a polgárok elé tárni sikeres (ellenzéki) politizálásunk eredményeit, amelyek ugye elég jelentős mértékben képesek hiányt mutatni. Minden ízig-vérig politikusnak kötelessége hát a másik oldalon álló (atyavilág, másik oldal) társát eláztatni a nagyközönség előtt negligálni, porig alázni, megsemmisíteni. Aki erre nem hajlandó, az jobb, ha elgondolkodik a pályamódosításon.
Fontos követelmény a negatív kampánnyal szemben, hogy lehetőleg minél kevesebb igazságot tartalmazzon és azt is lehetőleg elferdítve. Véletlenül se mutasson koherenciát, kivéve az összefüggéstelenség tekintetében, de abban bő nyállal. Legyen alkalmas a kampányban felhasznált, alkalmazott anyag a buta emberek félrevezetésére és az okosak zavarba hozására. Még véletlenül sem fordítva. Kerüljön minél többe, mint amire fedezete van a megrendelőjének és ezt mindenképpen a választások után törekedjenek kiegyenlíttetni a szavazópolgárokkal, mindent a vesztes félre hárítva. A negatív kampány legyen kellően aljas, kerüljön minden objektivitást. Ezzel teljesen felesleges az embereket terhelni. Az embereknek el lehet magyarázni, hogy a gyomorfalukat maró érzés nem éhség, hanem a jóllakottság jele, innentől kezdve miért irtanánk ki erdőket, hogy hosszas brosúrákat gyártva igyekezzenek a hiányos ismereteket pótolni, a helyes döntést elősegíteni. Persze feltehetnénk azt a kérdést is, mi számít manapság helyesnek a remeteléten kívül.
Fel szeretném hívni honfitársaim figyelmét, hogy amennyiben a fenti gyakorlattól jelentősen eltérővel találkoznak kis hazánkban, vagy azonnal forduljanak kezelőorvosukhoz, gyógyszerészükhöz, vagy vizsgálják meg GPS koordináták segítségével, hogy egészen biztos Magyarországon tartózkodnak e még. Mert ne feledjük el: a Föld forog és, ha nem kapaszkodunk elég erősen...

Szólj hozzá

kampány politika választás groteszk