2014. jún 04.

"Ezt ki sem néztem volna a baktersapka alól..."

írta: Bonyolító
"Ezt ki sem néztem volna a baktersapka alól..."

Már második napja csodáltam meg a tűzoltóság csaknem teljes járműparkját a közeli iskola mellett parkírozva. Csörlős, emelőkosaras, létrás autók, esetkocsik – ha így hívják a szóló tűzoltó autót – és ráadásul még két „vegyi elhárító” autó is állt a szűk kis utcában. „Biztos nyílt nap félét rendeztek az iskolásoknak” - feleltem nem túl meggyőzően lányom kérdésére.

Ennél sokkal egyszerűbb és nagyszerűbb az ok, ami a rögtönzött parádé alapjául szolgált. Remek időjárás, hét ágra szakadó napsütés, szóval Hawaii (háváj) dizsi, diszkó. Pontosabban foci. A tűzoltók fociztak és azért vonultak ki járműveikkel, hogy riasztás esetén azonnal indulni tudjanak. Minden felszerelésük náluk volt, valószínűleg tökéletes telekommunikációs kapcsolatban voltak a központjukkal, így semmiféle késedelemmel, vagy egyéb veszéllyel nem járt, hogy a tűzoltóság épületétől két kilométerre rúgták a bőrt. A város valamennyi pontját ugyanolyan eséllyel onnan is ugyanannyi idő alatt elérték volna, ha beélesedik a helyzet.

De szerencsére nem élesedett.

head-40070_180.png

forrás:pixabay.com

Legyen mementója ez a pár sor annak, hogy igenis lehet rugalmasan kezelni nagyon komoly kérdéseket és mereven kezelni a vicceket is. Tűzoltóink és parancsnokaik jó példával jártak elől abban, hogy megmutassák, azért mert valaki egyenruhát húz, még nem kell okvetlenül fafejűnek lennie. Örülnék neki, ha ez a feladatcentrikus problémakezelési gyakorlat meghonosodna kis hazánkban. Meg is érdemlik a srácok, a polgárok pedig azt, hogy ne eltunyult, befásult, legyengült rendvédelmi erők álljanak – elvileg – a vártán, hanem tipptopp, felkészült, életvidám és valóban empatikus „szervek” jelenjenek meg a helyszínen akkor, ha esetleg szükségünk van rá.

Csak nehogy valaki megirigyelje ott, ott fent ezt a fene emberi hangulatot, mert még képes valami oltári ötlettel elvenni a maradék életkedvüket is.

Igenis nehogy már ne érezzék jól magukat! Igenis érezzék jól magukat, mint ahogy mindenki! Mindenki érezze magát a legjobban, mert bárki bármit is mond, az csak előnyére válhat ennek az országnak.

De mindenki!!! 

Szólj hozzá

okos tűzoltó célszerű ésszerű Miskolc