2014. aug 31.

Nem baj?

írta: Bonyolító
Nem baj?

Nem baj, ha nem esek seggre?
Hogy mitől?
Tetszik tudni másfél éves csúszással tegnap átadták a Diósgyőri Várat. 
Nem baj, ha nem tudok neki örülni?Nem a várnak. A várnak, annak tudok. Tudtam neki romosabban is, olcsóbban, sőt ingyenesen is. 
Nem a fejlődésnek. Annak is tudok örülni, amennyiben fejlődés, amit itt várrekonstrukció néven végeztek.
Nem tudok örülni a parasztvakításnak, az ingyen sörnek és virslinek – na jó az Münchenben volt – a lovagvárhoz nem illő programoknak, portékáknak, kacatoknak és annak, hogy olyan szintre faragták a miskolciak önbecsülését, hogy ez már eseményszámba ment. És tódultak és tódultak, hosszú tömött sorokban. Igaz a tévében is vacak a műsor, igaz sokan nem szeretnek a festői Bükkben túrázni – bár tudnám, akkor hogy kerül az erdei ösvények közepére az a rengeteg szemét – igaz, nem volt strandolásra alkalmas az idő, igaz …
Igaz egyetlen más alternatívát sem dolgoz(t)nak ki már évek óta ebben a városban, azok részére, akik turisztikai célponttá szeretnék tenni ezt a régiót, ezt a várost.
Igaz, senki nem kezdett tüntetni, hogy a majd 30 éve itt megrendezésre kerülő Kaláka Folkfesztivál talán végérvényesen Egerbe költözött, mert tavalyelőtt úgy volt, hogy újjáépítik a várat. De csak most sikerült. Tavaly csak be volt zárva, tavaly csak rendezvénymentesítettek. Most azt gondolják pótoltak, de nem. Nem lehet egy, de főleg két évet kihagyni és bepótolni sem.

diosgyor.jpg

forrás:boon.hu

Szegény az a város, amelyik adottságait sem képes sem kihasználni, hagyományait sem képes ápolni. Operafesztivál, Sörfesztivál, Kocsonyafesztivál, (Kaláka) Cinefest, Amatőr filmes fesztivál … soroljam? Már egyik sem a régi. Nagyon nem a régi. Konkrétan köszönőviszonyban sincsenek az alapító szellemiséggel. Van helyette Factory Fesztivál -egész éjszakás vonyítással és elviselhetetlen decibelmennyiséggel, Borsodi Fonó – aha – aztán van helyette, húúúú, most hirtelen nem jut eszembe semmi.

Van helyette országzászló tövében megtartott majális a város közepén és a cigány majálisnak átengedett Majális park, ahová senki nem mer kilátogatni az ellenzéki pártok képviselőin kívül, hiszen nekik máshol már nem jut csak ott hely, ahol évtizedekig egy városnyi embernek jutott, aztán van stadion és lesz nagyobb is, de kell is az, mert van még mit rombolni.
Van még ravatalozót megcsúfoló villamosmegállós Zöld Nyíl, áthajthatatlan körforgalom, két kilométerenként megfordított haladási irányú egyirányú utca, de, hogy a legfontosabbat se felejtsem, vannak becsapott, reményvesztett, az országos – nem túl magas – életszínvonal alatt élő egyre jobban elszegényedő, lerongyolódó tömegek, akik örülnek, hogy valamennyiük sok éves orvosi ellátását, munkahelyét több évre biztosító temérdek pénzből átépítették, befedték a várat, ahová most kivételesen beengedték őket, na de hétfőtől csak jegy ellenében...

Szólj hozzá

butaság pazarlás felelőtlenség Miskolc