2015. feb 01.

Mancs

írta: Bonyolító
Mancs

Mivel botrányok sora előzte meg a premiert, nagy valószínűséggel magyar viszonylatban sikeres lesz a „Mancs” című film a mozikban. Vagy nem.

A plakátokon az olvasható, hogy a történetet a legendás mentőkutya alakja ihlette meg. Olyannyira, hogy a megihletett kutyát is Mancsnak hívták, de az eredeti Mancs volt gazdája Lehóczki László, a Spider mentőcsoport vezetője szerint a kutyája történetét igyekeztek celluloid szalagra – maradjunk a merevlemeznél – rögzíteni jó magyar szokás szerint torzan.

Valamilyen oknál fogva itt semmi sem az, ami, csak amiből pénzt remélnek, mert, az vagy egészen az, vagy teljesen más.

Nincs itt semmiféle zavar kedves olvasó. Mindig csak azt keressék, hogy kinek, milyen érdeke fűződik egy szalmaszálnak(?) a keresztbe tételéhez is.

 

mancs.jpg

forrás:minap.hu

 

Én még emlékszem arra, hogy minden második francia kalandfilm, vagy krimi azzal kezdődött, hogy a filmben szereplő alakok a képzelet szülöttei és bármiféle hasonlóság élő, vagy holt emberekkel, csupán a véletlen műve. Ezek után sem találkoztam még olyan esettel, hogy emblematikus alakok nevét felhasználva egy eltorzított történetet kreált volna a film, vagy akár színdarab alkotója. Értelme sincs, etikátlan is és törvénytelen is. Az ügyeskedő címválasztás csak a kezdetekben hozhat némi hasznot, de hamarabb elterjed a híre annak, hogy „ez nem az eredeti Winettou”, hanem valamilyen korcs másolat, aki ráadásul nem indián, hanem cowboy, abból is a legrosszabb fajta.

 

Az már régen világos, hogy nem csak intellektuális kihívást nem tudnak teremteni, de azért az már a szánalom csúcsa, hogy ilyen pofátlanul ellopjanak egy tökéletes történetet, amit tökéletlenül dolgoznak fel – részben szándékosan, nehogy fizetni kelljen a megfilmesítési jogokért – és eléggé el nem ítélhető módon a húzó nevet merészelik címnek adni hozzá.

 

Gonosz leszek, de két titkos kívánságomat elmesélem. Az egyik, hogy a filmből befolyó bevételt is arra a címre küldjék, utalják, amit a Posta, vagy az érintett bank jónak lát és még véletlenül sem a „jogosultak” valóságos címére, hiszen az nem is biztos, hogy ott lakik, vagy azon a számon vezet számlát. Élénk fantáziájú emberekkel megesik, hogy megihleti őket valamilyen tényező, mint mondjuk egy lakcím, vagy éppen egy számsor, szóval a biztonság kedvéért bízzuk ezt a pénzforgalmat lebonyolító intézetekre. A másik kívánságom, hogy amennyiben egyszer bajba kerülne a stáb, pontosabban az agy, aki a címet kitalálta, olyanok induljanak a mentésükre, amilyenekké a Spider csoport tagjait torzították és a kutyának is csak annyi köze legyen a valóságban élt Mancshoz, mint amennyire állítják a készítők, hogy van/nincs.

 

Biztos vagyok, hogy több filmet nem forgatnának.

Szólj hozzá

film hazugság pofátlanság képmutatás Miskolc Mancs